Home » Bez kategorii » Miechunka

Miechunka

Miechunka, zwana też Physallis, to gatunek drzewa z rodziny psiankowatych, rosnącego głównie w Ameryce Południowej. Odmian tych roślin jest wiele, uprawiane są przeważnie te, które mają owoce jadalne, zwane też potocznie wiśniami żydowskimi. Owoce Physalisu pokryte są zaschniętą szypułką, skórka owoców jest natomiast pomarańczowa, lśniąca i lekko klejąca. W smaku są lekko kwaskowo – słodkie, przypominające zapachem i konsystencją owoc pomidora.  Uchodzą za źródło witaminy C, B i E, jak i potasu. Wykorzystuje się je także w przetwórstwie, do wyrobów owocowych, dżemów czy galaretek. Transportowane są do wszystkich krajów na kuli ziemskiej, nie wymagają szczególnych warunków leżakowania. By jednak długo pozostawały świeże, należy przechowywać je w suchym miejscu. Przejrzałe i zepsute owoce Miechunki są bardzo miękkie i na skórce tworzy się nalot pleśni. Najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem z jadalnymi owocami jest Miechunka peruwiańska, choć znane są też gatunki hodowane i uprawiane ze względu na swoje walory ozdobne.

Dodaj komentarz